G R A F İ M E R

Yükleniyor

Statik ve Dinamik Web Sitesi Nedir?
  • Grafimer
  • |
  • 2020-08-28

Bu yazımızda dinamik ve statik web sitelerini tanımlayıp birbirleri ile karşılaştırdık. Yazımızı okuyarak statik ve dinamik web sitelerini birbirinden ayırmayı ve hangi türün sizin için doğru olduğuna karar vermeyi öğrenebilirsiniz.

Web siteleri statik ve dinamik olmak üzere iki farklı türe ayrılır. Statik web siteleri, sabit olan ve her kullanıcı için aynı içeriği görüntüleyen sitelerdir, genellikle yalnızca HTML ile yazılır. Dinamik web sitesi ise HTML'nin yanı sıra gelişmiş programlama ve veri tabanlarından yararlanarak farklı içerikler gösterebilen ve kullanıcı etkileşimi sağlayabilen sitedir. Statik web siteleri oluşturmak daha kolayken, dinamik web siteleri oluşturmak daha fazla çalışma gerektirir.

Statik Web Site Nedir?

Statik web siteleri, genellikle belli bir sayfa düzeni olan sabit sayıda sayfadan oluşur. İnternet sayfası bir tarayıcıda çalıştığında, içerik tam anlamıyla statiktir/durağandır ve kullanıcı eylemlerine bağlı olarak değişmez. Statik bir web sitesi genellikle Not Defteri gibi basit metin düzenleyicilerde HTML ve CSS ile oluşturulur.

Statik altyapılı web sitelerinde değişim olmaz, çoğunlukla etkileşime kapalıdır. Statik özellikli siteler, Tanıtım amaçlı ya da herhangi bir konuda bilgi verme nedeniyle oluşturulan web siteleridir.

Dinamik Web Site Nedir?

Dinamik web siteleri, statik web adreslerine göre daha işlevseldir. Kullanıcıların sayfada listelenen bilgilerle etkileşim kurmasına olanak tanır. Tabii ki, bu durum sadece HTML kodundan daha fazlasını kullanmayı gerektirir.

Statik web tasarım yalnızca HTML ve CSS kodunu kullanırken, dinamik web siteleri bunlara ek olarak JavaScript, PHP veya ASP gibi sunucu tarafı kodlama dillerini kullanır. Bir kullanıcı dinamik bir web sitesine eriştiğinde site, tarayıcıda ve /veya sunucuda çalıştırılan kod aracılığıyla değiştirilebilir.

Dinamik içerik oluşturmak için, bu tür web siteleri sunucu tarafı ve istemci tarafı komut dosyası kombinasyonunu kullanır. İstemci tarafı komut dosyası, tarayıcı tarafından, genellikle JavaScript ile yürütülen kod anlamına gelir.

Statik ile Dinamik Web Sitelerinin Farkları Nelerdir?

Her iki web sitesi, birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Statik ve dinamik web adresleri arasındaki farkları aşağıdaki maddelerle özetleyebiliriz:

  • Statik web sitelerinin temel amacı bilgilendirici olmaktır; dinamik web siteleri ise etkileşim ve işlevsellik ile karakterize edilir.
  • Statik web siteleri durağan ve tek yönlüdür; dinamik web siteleri ise çok yönlüdür.
  • Statik web sitesi oluştururken basit kod ve tasarım ögeleri kullanmak yeterlidir; dinamik siteler ise yapım ve tasarım açısından daha karmaşıktır.
  • Statik web sitelerinde yalnızca sabit içerik olduğundan, bunları oluşturmak düz HTML'de kolayca yapılabilir. Dinamik web siteleri de HTML ve CSS'ye dayalıdır, ancak işlevsel hale getirmek için istemci (sunucu) tarafı komut dosyası gerekir.
  • Bir kullanıcının statik bir sayfayla etkileşim kurmasının tek yolu, link tıklamak ve formları doldurmaktır (iletişim formu vb). Ancak dinamik web sitelerinde günümüzün popüler sosyal medya platformlarındaki uygulamalar gerçekleştirilebilir.

Statik bir web sitesi oluşturmak için, karmaşık yazılım programları kullanmaya gerek yoktur. Not Defteri ile birlikte HTML ve CSS'deki bazı bilgiler, basit bir statik web sitesi oluşturmak için yeterlidir. Statik sayfalar, metin ve multimedya gibi öğeler içerir. Dinamik bir web sitesi kadar teknik değildir, ancak aynı zamanda da yapabilecekleri kısıtlıdır. Statik web sitelerindeki kaynak kodunu manuel olarak değiştirmediğiniz sürece, kullanıcılar web sitesini her ziyaret ettiklerinde aynı tasarımı ve içeriği göreceklerdir.

Dinamik bir web sitesi içerikleri ise kullanıcıların sayfada yaptıkları işlemlere göre görüntüler. Kullanıcının tercihleri, onlara gösterilenleri değiştirir ve bu, web sitesinin amacına bağlı olarak kapsamlı bir süreç olabilir. Sunucu tarafı dil programlamada güçlü teknik becerilerin yanı sıra dinamik web siteleri oluşturmak için IDE (Entegre Geliştirme Ortamı) gibi özel bir düzenleyici gereklidir.

Hangisi Sizin İhtiyaçlarınızı Karşılar?

Bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız, seçiminizi sitenin amacına ve sahip olduğunuz mevcut kaynaklara göre yapmanız gerekir.

Genellikle dinamik web siteleri tercih edilir. Bunun nedeni;

  • Uzun vadede bakımı daha kolaydır.
  • Verimli veri yönetimini teşvik eder.
  • İçeriklerin işlevselliğini genişletme imkanı verir.

Eğer web sitenizin kullanıcılar için daha fazla imkan sunup daha işlevsel olmasını istiyorsanız, dinamik web sitesi tercih etmelisiniz. Dinamik web sitelerinin olumsuz yanı yapım sürecinin daha uzun sürmesi ve maliyetinin biraz daha yüksek olmasıdır. Bununla birlikte, WordPress gibi CMS platformları, kendi dinamik web sitenizi çok fazla güçlük çekmeden başlatmanıza izin verecektir.

Statik web siteleri, bir şirketin broşür yazılımı sitesi gibi tamamen bilgilendirici web tasarımlar oluşturmak isteyenler içindir. Üç sayfadan daha küçük bir web sitesine ihtiyacınız varsa, statik bir web sitesi seçmek doğru seçimdir. Kullanıcı herhangi bir seçim yapamayacağı için sayfalar değişmez. İçerik salt okunurdur ve etkileşimli değildir. Buna rağmen, basit statik web siteleri yine de harika görünebilir ve kullanıcıları bilgilendirme hedeflerini etkili bir şekilde karşılayabilir.

Özetlemek gerekirse, vereceğiniz karar web sitenizden ne istediğinize bağlıdır. Dinamik web siteleri daha fazla olasılık sunar ancak daha kompleks bir yapıdır. Statik web siteleri ise daha sınırlıdır, ancak oluşturulması çok kolaydır. Web sitenizden beklentilerinizi göz önüne alarak seçiminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Dinamik Web Sitelerinde Hazır Yazılım Mı Özel Yazılım Mı Kullanılmalıdır?

Bu soruya cevap vermek için öncelikle hazır ve özel yazılımların avantaj ve dezavantajlarını bilmek gerekir. Her iki yazılımın farklarını kısaca ifade etmek gerekirse;

  • Hazır yazılımlar, kullanıcı deneyimi açısından daha pratiktir. Çünkü kullanımı milyonlarca defa test edilmiştir. Özel yazılımlar da pratik bir kullanıcı deneyimi sunabilir ancak özel yazılımlar, beklenmedik olumsuz sürprizlere açıktır. Daha pratik bir deneyim sunması için geliştirilmeye ihtiyaç duyabilir.
  • Hazır yazılımlar, birçok web sitesi tarafından kullanılıyor olabilir. Dolayısıyla web sitelerinin benzersiz olmasını engelleyebilir. Ancak özel yazılımlar, orijinallik ve benzersizliği güçlendirir.
  • Hazır yazılımlar, site tasarımında çok fazla değişikliğe izin vermez; ancak özel yazılımlarda her türlü değişiklik yapılabilir.
  • Özel yazılımın hazırlanma süresi, hazır yazılımlara göre daha uzundur.

Her iki tür yazılım, müşteri ve site sahiplerinin beklentilerini karşılayabilir. Ancak özel yazılımlar, başarı için daha fazla önerilir. Fakat aynı hedefe hazır yazılımlar ile de ulaşılabilir. Dolayısıyla hangi tür yazılımın kullanılacağı, beklenti ve hedeflere göre değişiklik gösterir.

En Çok Okunan Yazılarımız